Auto en vakantie

vakantie2015

Geachte bestuurder(ster),

Binnenkort begint voor de meeste van u de zomervakantie! Een goede voorbereiding voorkomt eventuele problemen.

Hieronder volgen daarom een aantal tips en belangrijke zaken.

 

 

Auto:
Controleer uw auto op de onderstaande punten:

Banden en banden spanning
Oliepeil (bij koude motor)
Koelvloeistof (bij koude motor)
Ruitenwisser vloeistof

Documenten:
Zorg dat u onderstaande documenten bij u heeft:

Rijbewijs
Geldige Groene kaart
Kentekenpapieren
Schadeformulier
Buitenland verklaring (Groot-Brittannië, Ierland, Cyprus, Roemenië, Bulgarije, Liechtenstein, Oost Europa en Turkije)
In Duitsland heeft u in grote steden een milieusticker (Umweltplakette) nodig.
Neem altijd een goede wegenkaart van Europa en het gebied waar U gaat verblijven mee ook al heeft men navigatie in de auto. Dit met het oog op mogelijke uitval van de navigatie en het feit dat vervangauto’s meestal niet met navigatie uitgerust zijn.

Vignetten:
Naast tolwegen zijn er een aantal landen die met een tolvignet werken. Bijvoorbeeld Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Hongarije werken op deze manier. De vignetten zijn te koop bij grensovergangen, tankstations en postkantoren. Voor de landen Oostenrijk en Zwitserland kunt u de vignetten ook aanvragen bij de ANWB.

Verplichte accessoires

Zie op onze website bij auto en buitenland het overzicht per land welk accessoires u bij u dient te hebben, zoals een verbanddoos, gevarendriehoek, reflectievest, etc.

Diversen:

Neem de reserve sleutel mee en bewaar die buiten de auto.
Sla de belangrijke telefoonnummers op in uw mobiele telefoon.
Noteer uw bankpas en creditcard nummers en achterhaal het telefoon nummer van uw bank om de passen te kunnen blokkeren bij verlies of diefstal.

Pech of schade onderweg (binnen- en buitenland)

We gaan er niet vanuit, maar toch voor het geval dat, hierbij de belangrijkste telefoonnummers (zie ook op onze site bij auto en bestuurder(ster).

Uw auto is verzekerd bij IAK Verzekeringen. Deze maatschappij biedt hulp via SOS International.

U dient schade aan uw auto zo snel mogelijk te melden aan Via autobeheer. Voor ruitschade kunt u direct contact opnemen met Carglass (088-0406124) of met Autotaalglas (0800-0828). Als u een ster in uw voorruit snel laat repareren, voorkomt u dat de hele ruit scheurt en helemaal moet worden vervangen!

Bij een eenzijdige schade (niet verhaalbaar) volstaat het om de melding telefonisch dan wel schriftelijk (via email) te maken naar Via autobeheer op tel.nr. 040-2063864 of info@via-autobeheer.nl. Een ingevuld schadeformulier is in dit geval niet nodig. Via autobeheer meldt de schade bij IAK verzekeringen.

Bij een schade met betrokken tegenpartij dient de schade eveneens telefonisch dan wel schriftelijk gemeld te worden bij Via autobeheer. Echter dient er dan ook nog een volledige ingevuld schadeformulier (voor- en achterkant) door beide partijen ondertekend naar Via autobeheer gestuurd te worden. Bij voorkeur via email (info@via-autobeheer.nl). Via autobeheer stuurt deze vervolgens door naar de verzekering en stemt tevens de reparatie en voortgang met u af.

Voor schade en/of pech buiten kantooruren kunt u contact opnemen met SOS International:

Hulpdienst instantie: SOS International

tel. 020-6515151

Meldt u aan met het kenteken en als IAK verzekerde

Deze informatie kunt u ook terugvinden op de in uw bezit zijnde groene kaart.

Dit betekent dat de hulpdienst telefoonnummers van de leasemaatschappijen en die van de automerk hulpdienst komen te vervallen en die u dus NIET dient in te schakelen.

Waar heeft u recht op:

Bij een onverhoopte stranding i.v.m. pech of een ongeval kunt u 24 uur per dag rekenen op hulp.

De insteek is dat u altijd wordt geholpen! Hieronder treft u een overzicht aan van de hulpverlening waar u recht op heeft:

Pechhulp Nederland

inclusief vervangend vervoer

En…

 Pechhulp Europa

inclusief vervangend vervoer

Sla het hulpdienst nummer op in uw smartphone zodat u te allen tijde de hulpdienst kunt inschakelen.

Uiteraard gaan we er vanuit dat u geen gebruik van onze hulpdienst hoeft te maken, mocht u toch onverhoopt stranden dan bent u in ieder geval verzekerd van goede hulp.

Als u gebruik heeft gemaakt van de hulpdienst laat het dan aan ons weten tijdens kantooruren op tel. 040-2063864.

Bent u bestuurder(ster) van een auto van CCV Holland BV of CCV Services BV, bel dan bij pech of schade naar de hulpdienst van Travelcard:

Tel. 088-1105000 en volg het menu

Hieronder nog een paar handige websites.

Landen informatie
Een mooie site van Arval in samenwerking met de ANWB

U vindt er informatie per land over; maximumsnelheden, verkeersregels, toltrajecten en tarieven, boete-indicatie, Internet, infrastructuur, verkeersinfo en brandstof

Opladen in binnen- en buitenland
Informatie over het laden in binnen- en buitenland.

Autogas
Informatie over rijden op autogas in het buitenland.

Tanken
Verkeerd getankt in het buitenland? Dan wordt uw auto altijd afgesleept naar de garage. Het is namelijk niet toegestaan om op straat de tank leeg te halen.

• LPG is in het buitenland beperkt verkrijgbaar. Neem zelf de juiste verloopstukken mee.
• Zorg dat u weet wat de benaming is van uw type brandstof. Een voorbeeld: in Spanje is Gasolina benzine en Gasoil diesel.
• In zowel Duitsland als Frankrijk kunt u geconfronteerd worden met een andere soort benzine dan we in Nederland gewend zijn: E10. Niet zelden (met name op de autosnelwegen) kunt u op het tankstation niet meer de voor u “gewone” Euro95 verkrijgen; op het pompeiland vindt u slechts Benzin (sans plomb/SP) “91”, de genoemde E10 en een premiumproduct dat verschillende namen draagt maar in elk geval het getal “98” in de naam heeft. E10 tanken (in plaats van Euro 95) kan schadelijk zijn voor uw auto; controleer of uw auto geschikt is voor E10 via www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl/E10. Is uw auto NIET geschikt voor deze brandstof, tank dan het (duurdere) premiumproduct. Tanken van de minder dure “91” kan eveneens tot schade leiden.

Tank voordelig
Besteedt u uw vakantiegeld liever op het terras dan in het tankstation? Klik hier en bekijk in welke Europese landen u het voordeligst tankt.

Auto en caravan
Belangrijke informatie die u dient te weten als u met de caravan op vakantie gaat.

Reizen met kinderen
Uw dierbaarste bezit wilt u graag veilig meenemen in de auto. Nu gelden er in alle landen net iets andere regels. Deze regels voor het gebruik van kinderzitjes zijn in alle EU landen gebaseerd op dezelfde Europese richtlijn, maar die laat ruimte voor verschillen.

Algemene regel
Deze richtlijn zegt, dat kinderen tot 1.50 m vervoerd moeten worden in een (EU-)goedgekeurd en passend kinderbeveiligingsmiddel. Passend wil zeggen dat het afgestemd moet zijn op het gewicht en de lengte van het kind. Als u hiervan uitgaat bij het reizen door Europa, dan zijn er geen problemen te verwachten.

Verschillen Nederland-buitenland
Dezelfde Europese richtlijn biedt mogelijkheden voor uitzonderingen. Nederland maakt gebruik van een aantal uitzonderingen, zodat hier een kinderbeveiligingsmiddel verplicht is voor kinderen tot een lengte van 1.35 meter, terwijl in Duitsland kinderen tot 1.50 m in een kinderzitje of op een zittingverhoger moeten.

De regels kunnen in het buitenland anders en strenger zijn. In elk Europees land is het overigens voor alle zitplaatsen verplicht gebruik te maken van in de auto aanwezige veiligheidsgordels.

Tegen de verveling
Een lange reis op de achterbank kan saai zijn voor kinderen. Als ze zich vervelen kunnen ze gaan jengelen en zeuren. Zorg daarom dat uw kind iets te doen heeft.

Even uit de auto
Vooral wanneer u een lange reis maakt, kunt u het best regelmatig stoppen. U kunt dan even lopen en een broodje eten. Dat geeft kinderen ook de mogelijkheid om hun energie kwijt te raken. Dit kan bijvoorbeeld door rond te lopen of even te voetballen op het gras bij de parkeerplaats.

Eten en drinken
Het is belangrijk om van tevoren goed te eten en te drinken. Dat geldt zeker wanneer uw kind snel last heeft van wagenziekte, omdat eten tijdens het rijden misselijkheid kan veroorzaken. Geef uw kind daarom onderweg liever licht verteerbaar voedsel, zoals fruit, crackers, soepstengels en plakjes komkommer. Probeer wel vast te houden aan de regel van 3 maaltijden per dag en maximaal 4 keer iets tussendoor.

Zijn we er bijna?
Kinderen willen graag weten hoe lang ze nog in de auto moeten zitten. Daarom is het verstandig om uw kind van tevoren te laten zien waar u naartoe gaat en welke route u rijdt. Als uw kinderen oud genoeg zijn om kaart te lezen, kunt u ze een eigen routekaart geven.