Diverse artikelen

Geachte relatie,

Wij hebben onderstaande info voor U geactualiseerd;

Autokosten indexcijfer
Groen rijden: nieuwe tabel merk/type 14 en 20 % bijtelling.

Tevens hieronder een aantal artikelen die we onder de aandacht willen brengen.

Occasionvraagprijzen maken een duik

14-09-2010 14:15

De Autodata Occasion Index (AOX) is in augustus gezakt tot 76,96. Daarmee nadert de index haar laagste niveau in jaren. Dat werd afgelopen maart geregistreerd, toen stond de AOX op 76,85. Ter vergelijking: in augustus 2007 stond de index nog op 89,29.

Ten opzichte van juli bedroeg de daling 0,34 punt (0,44%).

In alle leeftijdscategorieën daalde de prijs. Bij occasions ouder dan 9 jaar was de daling het grootst met 0,49 punt.

Aftrek eigen bijdrage niet altijd toegestaan

16-08-2010 16:25

Als een werknemer een eigen bijdrage voor een leaseauto aan de leasemaatschappij betaalt, mag de werkgever de eigen bijdrage niet van de bijtelling aftrekken. Dat blijkt uit een arrest van de Hoge Raad van 13 augustus. De uitspraak is van belang voor werknemers die in een leaseauto rijden die boven hun leasebudget is en een bijdrage betalen aan de leasemaatschappij.

Tot en met 2008 was het wel zo dat als werknemers een bijdrage voor het gebruik van een leaseauto betaalden aan de leasemaatschappij, de werkgever deze bijdrage ook mocht aftrekken voor de bijtelling. Dat stond ook in het Handboek loonheffingen.

Maar volgens het arrest van de Hoge Raad mag dat – met terugwerkende kracht – niet meer vanaf 2009. “Alleen als de werknemer de bijdrage rechtstreeks betaalt aan de werkgever en tevens met hem expliciet afspreekt dat die betaling berust op privé gebruik van de leaseauto, mag de werkgever de eigen bijdrage verrekenen met de bijtelling”, legt Gerard van Westen van Deloitte Belastingadviseurs uit. “De Belastingsdienst staat sinds 2009 geen andere constructie meer toe. Hoe het nog wel mag is geruisloos doorgevoerd in het Handboek Loonheffingen.”

Naheffen
In de geruisloze doorvoering zit volgens Van Westen het probleem. “Enkele grote bedrijven hebben hun wagenparkbeheer zo ingeregeld dat de werknemer een eigen bijdrage overmaakt aan de leasemaatschappij.” Volgens Van Westen is het niet uitgesloten dat deze bedrijven naheffingen krijgen. Wie hier voor opdraait is onduidelijk. “In principe is de werkgever verantwoordelijk voor de juiste loonbelastingafdracht en mag de werknemer erop vertrouwen dat deze klopt. Ik denk dat  dat werkgevers een eventuele naheffing niet zomaar kunnen doorbelasten aan de werknemer.”

bron: automotive-online.nl

 

Auto & fiscus                                                                                      Bron: autoenfiscus.nl

Het Nederlands Dagblad van 10 september meldt dat de vrijstelling voor motorrijtuigenbelasting voor zeer zuinige auto’s ook in 2011 blijft bestaan.

Minister De Jager van Financiën zal volgens dit bericht in de begroting voor 2011 geen wijziging aanbrengen in deze vrijstelling voor auto’s met een CO2-uitstoot van maximaal 95 gram/km bij diesel en 110 gram/km in overige gevallen. De krant baseert dat op berichten uit “kringen rond de bewindsman”.

Een woordvoerder van het Ministerie van Financiën bevestigt dat het aantal verkopen hun verwachtingen overstijgt, wat betekent dat de fiscale vergroening blijkt aan te slaan. Een officiële reactie op het al dan niet voortbestaan van de vrijstelling wil het Ministerie echter nog niet geven.

Bovag en de Stichting Autobelastingen zijn inmiddels bezig met een campagne tegen de eventuele afschaffing van de vrijstelling en bieden dinsdag 14 september een petitie aan de vaste Kamercommissie voor Financiën aan. Een week later, 21 september, wordt op Prinsjesdag het Belastingplan 2011 bij de Tweede Kamer ingediend.