Zakenauto en bestelauto van het jaar 2012

fordfocusFord Focus verkozen tot Zakenauto van het Jaar 2013

De Ford Focus is uitgeroepen tot Zakenauto van het Jaar 2013 en de compacte Peugeot 208 kreeg van de jury de AMbitie-prijs als aanmoediging voor de toekomst. Dat is bekendgemaakt op het Driving Business Event van het vakblad AM Automobiel Management.

 

Voor de tweede maal haalt Ford de titel Zakenauto van het Jaar binnen met de Focus. De auto scoorde goed in alle beoordelingscategorieën, ook qua kwaliteit van de import- en dealerorganisatie, waardoor de Focus uiteindelijk de hoogste totaalscore behaalde van alle deelnemende auto’s . Wat ook meespeelde was dat de Focus een ijkpunt is voor rijeigenschappen en dat hij tegenwoordig dankzij innovatieve motorentechniek ook meedoet als het om de fiscale voordelen gaat ten gevolge van het bijtellingsbeleid. De Focus kreeg ook de meeste emotiepunten van de juryleden en daarmee is de overwinning overduidelijk.

Tweede werd de Fiat 500, een vermeldenswaardige score voor een kleine auto uit het a-segment. De Fiat werd vorig jaar overigens al derde, dus handhaaft zich in de top. De bijzondere Citroën DS3 werd dit jaar derde en voor de rest bestaat de hele toptien uit relatief kleinere auto’s. De traditionele businessclass limousines raken uit beeld en dat is in lijn met de trend die de Nederlandse automarkt sinds enige jaren laat zien: kleiner (zuiniger) maar niet minder luxe.

Peugeot 208

Runner up in de zakelijke markt werd de Peugeot 208. De zakenautojury koos deze Franse auto tot de winnaar van de AMbitie, een aanmoedigingsprijs voor nieuwe zakenauto’s. Een handzame auto die voor Peugeot een rigoureuze breuk met het verleden betekent: zijn motortechniek is innovatief, de afwerking uitstekend en het infotainment krijgt zeker voor een auto in deze klasse veel aandacht. Wat de 208 vooral van zijn voorgangers onderscheidt, is een combinatie van een aanzienlijk lager gewicht en iets kleinere afmetingen. Toch is hij verrassend ruim en zijn de rijeigenschappen weer bijna ouderwets dynamisch. Een auto die ‘helemaal in deze tijd past’, aldus de jury. Hij zal het als auto van de zaak zeker goed gaan doen.

De Zakenauto van het Jaar is een praktijkprijs. De auto’s moeten zich minstens een jaar op de weg hebben bewezen. De jury bestaat uit directieleden van grote leasemaatschappijen in Nederland, vertegenwoordigers van grote (inter)nationale fleetowners en ervaren autojournalisten. De jury’s worden voorgezeten door de hoofdredacteur van het vakblad AM Automobiel Management, de initiator van de prijs.

 

vwtransporterJubilerende Volkswagen Transporter wint titel Bestelauto van het Jaar 2013

De Volkswagen Transporter is door een Nederlandse vakjury verkozen tot Bestelauto van het Jaar 2013. Dat is bekendgemaakt op het Driving Business Event van het vakblad Automobiel Management. Het is goede timing, want Volkswagen viert dit jaar het 65-jarig jubileum van de overbekende Volkswagen ‘bus’, een icoon op de Nederlandse wegen.

 

Volkswagen pakt met de Transporter de praktijkprijs Bestelauto van het Jaar 2013, nota bene in het jaar waarin Volkswagen de 65e verjaardag van de Transporter viert. De vakjury spreekt zijn waardering uit voor de gunstige kosten per kilometer, de producteigenschappen – veiligheid, comfort en rijgedrag – en de prima uitstraling van deze zeer populaire bestelauto. Waardering is er ook voor de verbeteringen die Volkswagen doorvoert om de auto een lagere uitstoot te geven via het BlueMotion-programma en voor de volledigheid van het gamma. Tussen alle hoge cijfers steekt alleen de gemiddelde waardering voor de importeur en de VW Bedrijfswagen-dealers wat magertjes af. Maar desalniettemin scoorde Volkswagen Bedrijfswagens met alle drie z’n modellijnen – Caddy, Transporter en Crafter – een plek in de toptien. Tweede werd dit jaar de Peugeot Boxer en derde de Renault Trafic. De verkiezing van de Bestelauto van het Jaar vindt voor de 24ste keer plaats.

De jury van de Bestelauto van het Jaar bestaat uit directieleden van grote leasemaatschappijen in Nederland, uit vertegenwoordigers van grote (inter)nationale fleetowners en uit ervaren bedrijfsautojournalisten. De jury wordt voorgezeten door de hoofdredacteur van het vakblad AM Automobiel Management, de initiator van de prijs

Bron: Automobiel management