Fiscale bijtelling & berekening

Fiscale bijtelling auto van de zaak

Indien u een ’auto van de zaak’ rijdt, krijgt u te maken met de fiscale bijtelling voor uw (lease)auto. De Belastingdienst merkt het verstrekken van een (lease)auto aan een werknemer aan als loon in natura en zal hier belasting over heffen, als zijnde privé gebruik leaseauto.

De enige uitzondering hierop wordt gemaakt als u minder dan 500 privékilometers rijdt met de (lease)auto. In dat geval kunt u ontheffing krijgen van de fiscale bijtelling (u dient zich te laten registreren bij de belastingdienst) voor uw(lease)auto, maar alleen als u dit ook echt kunt aantonen (bijvoorbeeld door een sluitende rittenadministratie).

Er van uitgaand dat u meer dan 500 kilometers privé met uw (lease)auto rijdt, zult u met de fiscale bijtelling leaseauto te maken krijgen.

FISCALE MAATREGELEN 2019

Bijtelling

Per 1 januari 2019

Voor auto’s die vanaf 2017 voor het eerst op kenteken worden gesteld, gelden in 2019 tevens onderstaande ongewijzigde bijtellingspercentages (na de milieu-gerelateerde korting).

Het maakt overigens niet uit op wat voor brandstof de auto rijdt: de uitstootgrenzen en bijbehorende bijtellingspercentages zijn in alle gevallen hetzelfde.

TariefUitstoot dieselUitstoot benzine
4% (over 50.000 euro en vanaf 50.000 euro 22%)0 gram0 gram
22% 1 gram en hoger1 gram en hoger

De hoogte van de bijtelling hangt af van:

 • De fiscale waarde van de auto (netto catalogusprijs berekend door de fabrikant, de fabrieksopties die zijn aangebracht voordat de auto op kenteken is gesteld, inclusief BTW en BPM)
 • Het bijtellingpercentage (wordt bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot en datum eerste tenaamstelling van de auto)
 • De belastingschijf waarin u uw inkomstenbelasting betaalt

Rijdende vloot: voor de reeds gekentekende auto’s voor 1 januari 2017 blijven de bijtellingspercentages ongewijzigd. Deze blijven geldig 5 jaar na datum eerste inschrijving.

Per 1 januari 2019

 • Wordt een cap geïntroduceerd van € 50.000 van de catalogusprijs tot waar de korting voor nulemissieauto’s van toepassing is. Op het deel van de catalogusprijs boven € 50.000 is het algemene bijtellingspercentage van 22% zonder korting van toepassing.
 • Deze cap geldt niet voor auto’s die worden gevoed met waterstof.

Motorrijtuigenbelasting

Met ingang van 2017 tot en met 2020

 • Zijn nulemissieauto’s (100% elektrische auto’s en waterstof auto’s) volledig vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting tot en met het jaar 2020.

Per 1 januari 2019

 • De tarieven motorrijtuigenbelasting worden jaarlijks (op grond van artikel 81a Wet MB ’94) alsook per 1 januari 2019 verhoogd. Deze tariefverhoging geldt voor alle categorieën motorrijtuigen en voor de diverse brandstoftoeslagen.
 • Net als in 2018 betaalt u in 2019 geen wegenbelasting voor een volledig elektrische auto. Dit blijft zo tot en met 2020.
 • Blijft het halftarief (50% korting op het volledige tarief) t/m 2020 voor plug in hybride auto’s met een CO2-uitstoot van 1 tot en met 50.

De tarieven zullen indien van toepassing en afhankelijk van de leasemaatschappij worden doorgevoerd in het eerste kwartaal 2019.

Per 1 januari 2019

 • Geldt een toeslag van 15% in de motorrijtuigenbelasting voor vervuilende dieselpersonen- en dieselbestelauto’s (met een fijnstofuitstoot van meer dan 5 mg/km en uitsluitend bij bestelvoertuigen van 12 jaar en ouder).

BPM

 • Er wordt een aparte tarieftabel op basis van CO2-uitstoot ingevoerd voor plug in hybride elektrische personenauto’s. Er geldt geen vaste voet voor plug in hybride elektrische personenauto’s.
 • Dieseltoeslag is ook van toepassing op plug in hybride elektrische personenauto’s.
 • Vaste voet en BPM tarieven zijn jaarlijks onderworpen aan inflatiecorrectie. De tarieven in de BPM tabellen worden jaarlijks geïndexeerd.
 • Een stapsgewijze verlaging van de tarieven van de BPM tot en met 2020 van 14.7%.
 • De vaste voet is niet onderworpen aan de verlaging.
 • Nul emissie auto’s blijven tot en met 2020 vrijgesteld van BPM.

Hoe weet ik hoeveel mijn auto aan CO2 uitstoot produceert?

Ga naar RDW en type uw kenteken in. Kijk bij verbruik & milieu.

Voor een nieuwe auto staat deze informatie vermeld op de dealer en leaseofferte vermeld.

Fiscale bijtelling berekenen

Netto maandlasten voor de berijder

Fiscale waarde

Inclusief opties exclusief accessoires

Aantal PRIVE km’s per jaar

0 tot 500 km
meer dan 500 km

Belastingspercentage

36,65 %
38,10 %
51,75 %

Belastingspercentage over top van inkomen

Bijtellingspercentage

22 %
4 %

Eigen bijdrage

Het maandbedrag dat je moet bijbetalen

Aan heffing onderworpen bedrag

bijtellingspercentage x cat. waarde minus 12x bijbetaling

Belastingbedrag per jaar

percentage over top x aan heffing onderworpen bedrag

Belastingbedrag per maand

belasting per jaar gedeeld door 12

Totale kosten per maand

belasting per maand plus eigen bijdrage

Laatste update: 3-1-2019