De Belastingdienst vraagt kilometerstanden van de RDW op om te gebruiken bij de controle van het privégebruik van de auto van de zaak. Volgens woordvoerder van de Fiscus, Adriaan Ros, gebeurt dit alleen in heel specifieke gevallen.
“Wij vragen de kilometerstanden op bij de RDW als er twijfel is over het overschrijden van de vrijgestelde 500 kilometer per jaar door een leaserijder die geen bijtelling betaalt.” Volgens Ros gaat het om enkele tientallen gevallen op jaarbasis. “Het gebruiken van deze gegevens hiervoor is volgens de wet ook toegestaan.”
Wettelijke taak
Chris Cools, woordvoerder van de RDW: “Met het verstrekken van kilometerstanden aan de fiscus voeren wij een wettelijke taak uit. De Belastingdienst mag gegevens uit het kentekenregister opvragen om zo hun publieke taak goed uit te kunnen voeren.”
Sinds 1 januari heeft de RDW de registratie van de kilometertellerstanden overgenomen van de Stichting Nationale Autopas. Die registratie is in de basis bedoeld als controle op juistheid van kilometerstanden en om zo tellerfraude tegen te gaan. Het terugdraaien van kilometertellers is vanaf diezelfde datum, 1 januari 2014, officieel strafbaar.
Bron: Fleet & Mobility