DEN HAAG – De opkomst van de dashboardcamera is onstuitbaar. Juridisch zijn er echter haken en ogen. Filmen om bewijsmateriaal te verzamelen bij een aanrijding is legaal, maar bij parkeren komen de privacyregels in het geding
Terwijl de auto op de oprit staat, snort een kleine camera op het dashboard rustig verder. Zo kun je achteraf altijd zien wie er met z’n sleutel over je lak heeft gekrast, of wie de deur van de auto heeft opengebroken om die vergeten laptop van de bijrijdersstoel te plukken.
Onstuitbare opmars
Maar mag dat eigenlijk wel, zo’n camera urenlang laten lopen? Die vraag wordt steeds actueler nu de dashboardcamera, kortweg dashcam, een onstuitbare opmars doormaakt. Het apparaat is vooral populair om bijzondere ritten te filmen. Dat je bij aanrijdingen kunt bewijzen dat je toch écht van rechts kwam, is mooi meegenomen. Een kans waar politie en verzekeraars op inspelen.
Bewijsmateriaal
Wie wil weten of het filmwerk legaal is, zal de vraag moeten beantwoorden waarvoor hij de beelden gebruikt, legt ICT-jurist Arnoud Engelfriet uit. Wie met de camera bewijsmateriaal wil verzamelen bij aanrijdingen, mag vrijwel onbeperkt filmen.
‘Camerabewaking’
Maar bij het parkeren komen al snel de privacyregels in het geding, stelt Engelfriet. De dashcam kan op zo’n moment gezien worden als een vaste camera. En dan moet je volgens de privacyregels een waarschuwingsbordje met de tekst ‘camerabewaking’ ophangen.
Oplossen misdrijven
De Ronde verwacht dat dashcambeelden in de toekomst op grotere schaal ingezet zullen worden bij het oplossen van misdrijven. “Zo’n cameraatje koop je voor een paar tientjes. Over een paar jaar worden ze misschien wel standaard ingebouwd in nieuwe auto’s.”
In Nederland is filmen met een dashcam legaal. Wie beelden op internet zet, moet personen en kentekens wel onherkenbaar maken. In landen als Oostenrijk en Portugal is de dashcam verboden: boetes kunnen daar oplopen tot duizenden euro’s.
Hoeveel Nederlanders op dit moment precies rondrijden met een dashcam, is onduidelijk. Zowel verkopers als verzekeraars zeggen dat de cameraatjes immens populair zijn. “Een compleet nieuwe bron van bewijsmateriaal”, vertelt Kim Smulders van autoverzekeraar Interpolis. “Bij schademeldingen krijgen wij de laatste tijd steeds vaker videobeelden van dashcams doorgestuurd.”
Landelijk debat
De ANWB pleit voor een landelijk debat over het nut van de dashcams. “Nu doet de politie nog netjes een oproep om dashcambeelden in te sturen”, licht Vonk toe. “Maar straks nemen ze een dashcam na een ongeluk misschien wel meteen in beslag. Beelden kunnen natuurlijk ook nadelig uitpakken voor de eigenaar.”
Bron: Brabants dagblad