Nieuwsbrief mei 2013

Kentekenplaten gestolen. En nu?

Het advies is om direct aangifte bij de politie te doen. Met die aangifte heeft u een bewijs dat de platen zijn gestolen en voorkomt u dat u aansprakelijk wordt gesteld voor een misdrijf waarbij u niet betrokken was.

Schaf daarna meteen nieuwe kentekenplaten aan, anders mag je de weg niet op. Dat kan bij een RDW-erkende kentekenfabrikant (zie www.rdw.nl).

Doorgaans kan men er op wachten en vergeet in elk geval niet een origineel voertuigbewijs (deel 1A) mee te nemen, alsmede een legitimatiebewijs.

De nieuwe kentekenplaten krijgen een duplicaatcode om te voorkomen dat u niet alsnog aansprakelijk wordt gesteld voor overtredingen met de oorspronkelijke platen. Een duplicaatcode is een klein cijfer één, twee of hoger boven het linkerstreepje in het kenteken.

Bron: ANWB
Akkoord over oldtimerregeling

De leeftijdsgrens voor mrb-vrijstelling wordt opgetrokken naar 40 jaar. Voor benzineauto’s geldt hierbij een overgangsregeling, voor lpg- en dieselklassiekers niet. Dat blijkt uit het oldtimerakkoord dat onlangs gesloten is.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) en de oldtimeralliantie, bestaande uit onder andere RAI Vereniging, Bovag, Fehac, Focwa, ANWB en KNAC, bereikten onlangs een akkoord over een nieuwe oldtimerregeling vanaf 1 januari 2014. In de regeling wordt de leeftijdsgrens voor belastingvrijstelling voor klassiekers opgetrokken naar 40 jaar. Voor lpg- en dieselauto’s geldt hierbij geen overgangsregeling; klassieke motoren en benzineauto’s ouder dan 26 jaar betalen 25% van het mrb-tarief met een maximum van 120 euro. Wel mogen ze dan in het winterseizoen, van december tot en met februari, niet de openbare weg op.

Volgens BNR leveren de nieuwe plannen de staatskas 28 miljoen euro minder op dan dat er op basis van de ‘oude’ regeling binnen zou komen.

Bron: Automotive online