Van bijtelling naar rittenregistratie, of van rittenregistratie naar bijtelling: Is dat mogelijk als je van werkgever verandert?
Voor het privégebruik van een auto van de zaak geldt een bijtelling. Standaard is dat 25% van de catalogusprijs. Daarover wordt loonheffing berekend. Met een rittenregistratie kan die bijtelling echter worden voorkomen. Het privégebruik mag dan op jaarbasis niet meer zijn dan 500 km.
Omdat de 500-kilometergrens op jaarbasis geldt, kan niet zonder fiscale gevolgen in de loop van het jaar worden overgestapt van wél bijtellen naar niet bijtellen, of andersom, als er gedurende het hele jaar een auto van de zaak ter beschikking staat. Het bijhouden van een rittenregistratie over een deel van het jaar voorkomt in dat geval de bijtelling niet. Overstappen op bijtelling of juist op een rittenregistratie kan dan per 1 januari van een nieuw jaar.
Dat is echter anders als er sprake is van een nieuwe werkgever. Als iemand in een kalenderjaar van werkgever verandert, rekent iedere werkgever uit hoeveel privékilometers de berijder op kalenderjaarbasis heeft gereden.
Stel dat iemand van januari tot en met juni bij werkgever A werkt en in die periode op jaarbasis omgerekend privé meer dan 500 km met de auto van de zaak heeft gereden. Van januari tot en met juni is dan de bijtelling van toepassing. Vervolgens werkt deze werknemer vanaf juli tot en met december bij werkgever B. Daar rijdt hij in deze periode 100 privékilometers, wat hij met een rittenregistratie kan aantonen. Op kalenderjaarbasis is dat 12/6 x 100 = 200 kilometer, zodat voldaan is aan de eis van de maximale 500 privékilometers op jaarbasis. Werkgever B hoeft dan geen bijtelling bij zijn loon te tellen over de maanden juli tot en met december. Bij wisseling van werkgever kan hierdoor ook een nieuwe keus voor de bijtelling gemaakt worden.
Bron: Auto en Fiscus